Thursday, November 15, 2012

Cuti celup-celup!!!

"Hai, Kak Ani. Awal datang sekolah, belum becuti lagi ke?" sapa saya. "Cuti jugak. Cuti celup-celup" gurau Kak Ani. "Ada keje apa hari ni, kak?" tanya saya lagi. "Nak kena pastikan bilik kat blok H tu kemas, tahun depan nak guna buat bilik Bahasa Inggeris" terang Kak Ani. Saya sekadar mengangguk. 

Ramai yang cemburu dengan GURU, kan? Tambah-tambah lagi apabila tiba musim cuti sekolah. Ramai yang beranggapan jika sekolah cuti, guru-gurunya juga turut bercuti, tapi gaji jalan. Betul, kan? Hakikatnya ramai di antara kami yang tidak dapat bercuti sepenuhnya. Bak kata Kak Ani, cuti celup-celup. Hehehehe

Gambar berikut merupakan antara wajah-wajah rakan saya yang masih datang ke sekolah pada waktu cuti persekolahan dan bekerja.


Sebilangan guru-guru yang masih datang ke sekolah untuk menyiapkan kerja yang masih berbaki. 
Banyak juga fail-fail yang perlu dikemaskini. Laporan tahunan yang perlu disiapkan. Kertas perancangan tahun hadapan yang perlu diserahkan.


Masa hari persekolahan biasa, kami sibuk mengajar. Sibuk menyediakan bahan mengajar. Sibuk menyemak buku latihan. Sibuk menyemak folio. Sibuk menanda kertas peperiksaan. Sibuk membuat kelas tambahan bagi menyediakan pelajar-pelajar yang akan mengahadapi Perperiksaan Awam.

Makanya waktu cuti persekolahanlah, masa kami untuk menyiapkan segala kerja-kerja lain.

Yang cuti sepenuhnya adalah para pelajar, kami guru-guru ni CUTI CELUP-CELUP!!!
(^.^)

wallahu a'lam

~wassalam~

p/s: Wahai guru sekalian, walaupun CUTI CELUP-CELUP. Manfaatkan waktu yang minima itu dengan cara yang berhemah bersama ahli keluarga, agar setiap detik yang dilalui adalah bermakna. Selamat BerCUTI CELUP-CELUP. Moga kita semua akan lebih berSEMANGAT menghadapi cabaran pendidikan di tahun hadapan.

No comments:

Post a Comment